· 

Grenzen leren voelen

Je mag gaan leren voelen wanneer mensen over je grenzen heen gaan. Terug naar je buikgevoel. Voelen wanneer je iets niet fijn of prettig vindt, zodat je kunt gaan leren dit aan te geven. Zo ga je ook je gevoel van eigenwaarde terugvinden door te leren aangeven waar jij behoefte aan hebt, maar eerst mag je dus weer gaan leren erkennen wat jouw ideeën, meningen en gevoelens zijn. Wat zijn jouw normen en waarden en waar ligt je grens met betrekking tot deze waarden en normen. Waar voel je in je lichaam dat het niet fijn voelt. Vaak is dit dus je buikstreek waar je voelt dat iets niet in orde is. Je intuïtie eigenlijk. De stem die je jaren hebt weggestopt omdat deze je niet hielp in jouw situatie. Maar de waarheid is dat juist deze stem, dit gevoel je wel gaat helpen om weer terug bij jezelf te komen. Om te gaan ontdekken wie jij bent en waar jij behoefte aan hebt. Wat vindt jij echt belangrijk in bijvoorbeeld een relatie. Waar wordt je boos om? Bijvoorbeeld ‘onrecht ‘: hoe sommige vrouwen worden mishandeld in deze wereld. Is dit misschien een waarde van jezelf die je hoog in het vaandel hebt staan, maar die je dus al die jaren hebt genegeerd omdat je vergeten bent waar je grens ligt in dit gevoel. Je grenzen weer te gaan voelen heeft met heel veel van deze kaarten in dit deck te maken die je kunnen gaan helpen dit weer te gaan ontdekken. Belangrijkste punt is dat je weer gaat leren voelen. Dus vraag je bijvoorbeeld maar eens af waarom je iets niet prettig vindt. En waarom je daarop toch ja zegt. (Waarschijnlijk omdat je bang bent om afgewezen te worden, dat men je gaat verlaten of iets dergelijks. Dit komt vast in therapie naar voren)
Ga maar eens gewoon voelen. Waar is mijn grens. Wie gaat er overheen en waarom gaat diegene of diegenen er steeds overheen. Disrespect voor jou als persoon? Je kan alleen mensen over je grenzen laten gaan als jij niet weet waar jouw grenzen liggen. Daarom is bewustwording hiervan een belangrijke deel van het proces van het naar op zoek gaan naar jezelf. Dit is niet in één dag op te lossen. Het is een proces van gewaarwording. Een proces van leren ontdekken waar jij dus behoefte aan hebt. Aan wat je wel en niet wilt. Durven leren toegeven aan jezelf wat jij zelf nodig hebt. Niet de ander, maar jij omdat je het waard bent om gezien, gehoord en geliefd te zijn.
Grenzen zijn regels die anderen duidelijk maken wat wij als mens willen en hoe wij als mens behandeld willen worden. Wat is acceptabel binnen onze grenzen en wat niet. Een grens kan bijvoorbeeld een vraag zijn van iemand of hij iets niet meer wil doen. Of een grens kan zijn dat jij de kamer verlaat om jezelf te beschermen of dat je een telefoonnummer blokkeert om diezelfde reden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0